Dat het goede overwint

Toen ik nog een jong ventje was leerde ik wat goed en slecht was in tekenfilms op tv. Ik keek naar vrolijke series als Alfred J.C. en de smurfen, waar alles pais en vree was, maar ook naar spannende series zoals Captain Planet en Power Rangers. Daar stond de wereldorde op het spel, en telkens als de kwade krachten het leken te winnen, was daar Captain Planet. En het goede overwon… Ik leek er indertijd net een beetje overheen te zijn dat sinterklaas niet bestaat, maar hier geloofde ik gelukkig nog wel in; dat het goede overwint.

Dat was voor ik me rond mijn 18e realiseerde dat er continu hele voetbalvelden tegelijk aan oerwoud verdwijnen en we er niets tegen doen. Op een bepaald punt breek je en stomp je af, merkte ik. Maar onverwacht breek ik vandaag weer. Vanmorgen zag ik een filmpje van een activiste, die geflankeerd door ME, geëmotioneerd uitlegde dat ze het Hambacher bos voor de Duitsers proberen te redden, voor het algemeen belang. Het feit dat ik moeite heb om te zien dat deze mensen er nog in geloven dat het goede overwint, zegt veel over mijn verdorven geest. Als ‘verstandige volwassene’ zoom ik uit en zie de ‘legal base’ voor wat er gebeurt. Ik heb vanuit zelfbescherming een beetje leren zien zoals de gereformeerde jongen die ik over de bezetting van het bos sprak. Als zo is besloten zal het juist zijn en dan moet je je aan de regels houden.

Hambacher forst: legal base

Ik zie het langlopende conflict Hambacher Fost, met rechtszaken die dan eens voor en dan eens tegen uitvielen. En dat RWE nu aan het langste eind lijkt te trekken (er loopt nog een rechtszaak, uitspraak volgt half oktober, tot die tijd wordt er niet gerooid heeft het bedrijf toegezegd) zegt ook iets over degenen die de regels beheren. Zoals die wet uit de nazi-tijd die de Volkskrant knap wist op te dissen. Naast het kappen van (oer)bos heeft RWE heeft al verschillende dorpen uitgekocht om ruimte te maken voor hun bruinkoolput. Daarbij bedient het zich van een wet die door Hitler is opgesteld om burgers minimale rechten te bieden om zich tegen uitkoop te verzetten. Een autarkische wet waarin de hand van de kleine man met de snor goed zichtbaar is. Ook los van de gevolgen voor het bos en de dorpen is de zaak uiterst controversieel, omdat met het stoken van bruinkool de CO2 uitstoot van Duitsland voorlopig op gelijk niveau blijven zal, en dat nog zeker een decennium lang! Maar gelukkig is er de rechtbank om te oordelen.

Onrecht

En zo zijn we op het punt beland waarop je als burger tegen een politiek vecht die arm in arm staat met corporate power. Want reken maar dat het machtige RWE op het bankje naast mevrouw Merkel zit, net zo goed als Shell en Unilever in Den Haag. Hun belangen zijn eenvoudig, want bedrijven hebben nu eenmaal het doel om geld te verdienen. Gelukkig zijn er mensen die de macht niet voor lief nemen en die de schijnwerper richten op de rotte plekken in hun blazoen. Zelfs vanuit Gouda kan ik Berlijn de illusie vast ontnemen dat het nu stil wordt. Zolang er onrecht is gaat het verzet door, en het zou goed zijn als ik daar wat meer in ga geloven. Hambacher Forst, bedankt!

Bekijk de video van de activiste op de Hambacher Forst page op Facebook. Zie voor meer info ook: www.hambacherforst.org en www.ksta.de

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *