Elke week iets wijzer: klimaatadaptatie in Gouda

‘Je bent nog op tijd’, schudt een gemeenteraadslid met een bekend gezicht me de hand. Het is woensdagavond, twee minuten voor half acht en de afdeling ‘klimaatverandering lokaal’ is samengestroomd in de raadszaal van Gouda. Een niet bestaande term voor de werkgroep van gemeenteraadsleden, de maatschappelijke organisaties, het met de gemeente samenwerkende ingenieursbureau Nelen en Schuurmans,  het Hoogheemraadschap en een stukje pers. Nou ja, radio Gouwestad en ik.

De spelers

Een jongeman van mijn leeftijd van het ingenieursbureau leidt de avond in. Het zijn de bekende verhalen: de wethouder voor me zit op haar tablet te scrollen over haar Facebook tijdlijn. Ik moet onwillekeurig denken aan de Tweede Kamer, waar kamerleden die dat doen zo’n ongeïnteresseerde indruk maken. Ik pak mijn telefoon er ook maar bij, want ik ben zelf tenslotte maar een toeschouwer. Het was even twijfelen geweest waar ik moest gaan zitten. De raadszaal bestaat uit een tweetal rijen met stoelen, in een halve maan rond de centrale spreekstoel geplaatst. Wijselijk heb ik achteraan plaatsgenomen, achter de twee rijen, waarvan later blijkt dat ze door de raadsleden en wethouder worden bezet. Er komt een voorstelrondje, heel kort, benadrukt de jongen. Ik hoor namen van mensen waarvan ik nog geen plaatje in mijn hoofd had. De voorzitter van de operatie steenbreek, ettelijke malen telefonisch gesproken. Een aantal bekende namen uit de gemeenteraad. Ha, de Marokkaans-Nederlandse vrouw die naar aanleiding van mijn artikel in de krant, anderhalve week geleden, lasterlijke mails stuurde aan de redactie is er ook. Ze heeft geen idee dat de schrijver van het stuk vijf meter verderop zit. Ik kan een lach niet onderdrukken.

Gouda’s rol

De verrassing van vanavond: de directeur van stichting Rioned houdt een praatje. Maar ook vrijwilliger bij onze krant en burgerraadslid Theo verrast me met zijn aanwezigheid; hij blijkt lid te zijn van de werkgroep klimaatadaptatie. Deze werkgroep is opgericht onder druk van het Rijk, want ook Gouda moet haar steentje bijdragen om het veranderende klimaat het hoofd te bieden. Er is een communicatieplan opgezet en Theo wijst aan dat we nog maar in het begin zitten. Vanavond is de stakeholdersbijeenkomst; iedereen levert input en de werkgroep gaat daarmee aan de slag.

Tijdens de eerste ronde koffie spreek ik de directeur van Rioned aan. Zij hebben een interessante brochure gemaakt, met daarop allerlei voorgestelde aanpassingen met hun effecten onder elkaar. Mijn vraag over de rol van bomen in de verkoeling van de stad, is daarop terug te zien met een grote stip (veel effect op verkoeling). Ik ervaar het als een buitenkansje de man te spreken, want als iemand er verstand van heeft is hij het.

Het centrum: waardeloos

Meest verbluffende idee van de avond is by far de ‘houdbaarheid van wonen in het Goudse centrum’. Al jaren loopt er een onderzoek van de gemeente en het waterschap. De huizen zakken, het waterpeil stijgt en de marges om de boel droog te houden worden steeds kleiner. Hoe moet dat in de toekomst? Er zijn wel oplossingen, klinkt in de groep, zoals de fundering vervangen voor een drijvende variant. Maar de kosten zijn immens. De hamvraag: zijn deze peperdure grachtenpanden dan wel waard wat er voor gevraagd wordt?

Het meest ludieke idee voor aanpassing aan zware regenval en droogte, is de herintroductie van de ‘sceptic tank’ in de tuin. 1000 tot 2000 liter regenwater opvangen, dat is wel wat anders dan een regenton! Een ideale oplossing voor zowel de regenval als droogte. Theo weet er wel een te staan; een idee dat ik meeneem naar begin volgende week, op de redactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *