It’s the archive, stupid

In mijn tijd dat ik in de ruimtelijke ordening deed ik literatuuronderzoek. Dat klonk mooi, maar betekende in werkelijkheid niet meer dan dat je een rapport opzocht die als onderzetter kon dienen om je schoolprojectje op te bouwen. In het plan voor mijn huidige onderzoek lonkten het literatuuronderzoek en archiefonderzoek, al verwachtte ik er in de uitwerking wel meer van. Hier moesten echt zaken boven water komen waarvan Gouwenaars het bestaan niet afwisten.

Een paar maanden terug interviewde ik een bejaarde vrouw die wekelijks in het streekarchief dook om oude documenten (15e eeuw en ouder!) te digitaliseren. Ik leerde dat je daarvoor oude schrift moet leren lezen, de typografie uit die tijd. Wat ik me niet realiseerde was in wat voor een goudmijn de vrouw rondwaarde. Het streekarchief, dat was toch het domein van morsige oude mannetjes, die zuchtend micro-fiches ontcijferden voor hun gepensioneerde hobby? Dat leek het inderdaad, tot ik er deze week zelf indook. De vlotte, veel jongere medewerkers hielpen me op weg in het krantenarchief. Digitaal welteverstaan. De tijd dat je stof van dikke mappen af moest blazen om een eeuw te zoeken naar dat ene juiste artikel, die is wel voorbij. Nee, een zoekterm in de dikke balk op de pc is genoeg om tientallen krantenartikelen te vinden. Even het jaar 2004 selecteren en vliegt u maar!

Wat zich voor me uitrolde was niets minder dan een tijdlijn met krantenartikelen over het gewraakte sociaal pension in Gouda. Alleen voor dat jaar al zo’n twintig stuks. Of dat spannend is? Ja, ik kreeg er wel even de bibbers van toen ineens al mijn aannames over het onderwerp overhoop werden geschopt, als een olifant in een porseleinkast. Aan de andere kant; drie uur later had ik wel een complete reconstructie klaar. Gebouwd aan de hand van stukken in de voormalige Goudsche Courant, gecombineerd met informatie van wijkbewoners.

Natuurlijk moet je ook een beetje geluk hebben. Bijvoorbeeld met het ict defect dat me een alternatieve computer opleverde, een publiek exemplaar, verbonden met internet. Dit in tegenstelling tot de streekarchief pc’s, zo leerde ik later. En dus plantte ik alles zorgvuldig in mijn archiefmap op google drive om mijn digitale papiervoorraad aan te vullen. Mooi aan onderzoek doen, ieder stuk dat ik erin plaats, daar of elders, komt er alleen in terecht vanwege de meerwaarde. Zo zie je het bouwwerk zich voor je ogen langzaam opbouwen. Het opdiepen van artikelen uit het krantenarchief levert overigens geen ‘instant relief’ op. Het biedt een chronologische leidraad van gebeurtenissen en zo een basis voor het vervolg van mijn onderzoek. Een onmisbare draad die me hopelijk gaat helpen wel die meerwaarde te creëren.

Leuke verrassing van mijn zoektocht? Een artikel over overlast door hangjongeren in het Atlantispark. Het leek me sterk dat wij het op ons geweten hadden, terug in 2004, maar ik was er met vrienden geweest. Met een glimlach verliet ik de Choco. Op naar publicatie van ons overzichtsartikel! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *